Pages

Tuesday, December 13, 2011

Under Depressed

Assalamualaikum...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Im so depressed now... Super duper lazy to do anything...So lazy to face people also...
Think want to take long leave then go to private island...Far, far away from people surround me... Wawawawa... No money no talk wokeh..
Or juz relax at home with my baby for the whole week, d best idea rite now.....

Monday, November 21, 2011

Weekend GetAway !!!!!

Hi there... Lately i've been quite busy to update my blog..Sometimes i pernah terlupa dat i 've blog..Yuhuuu, can be like dat ker? Hehehehe.. 

Oh well, today is one of those day yg i rasa excited to story something with u guys. We start last weekend punya getaway...  Yeeeehaaaa... Dapat bercuti with suami n budak tecik is the best thing la. Far far far away from all the thing yang memeningkan kepala..Hehehehe.. So, where we go???
 
Hehehehe...Just Cameron Highlands.. So enjoy the picture there ya...:)
 
 
Damainya.......:)

Me with si tecik...:)

Big Red Farm 


Yummy....Yum Yum

Fresh from the farm..

P/S : Just layan the picture, no story such as i say early..hehehe

Monday, October 17, 2011

Top 5 Things To Do When Bored at Home

Saya pasti setiap orang ada favourite things yang dia akan buat bila boring giler terperap dalam rumah disebabkan takde orang yang nak ajak keluar atau you memang not in mood to go out... Tapi kadang-kadang  bila dah terperap bosah pula aih...
 
So, let look what me like to do when all the happen to me....ahaks..
 
1. Online
The most important things yang akan dibuat bukan oleh saya seorang saja tapi boleh dikatakan semua orang sekarang nie adalah online.. Biasa la zaman teknologi, macam-macam medium yang kita boleh berhubung dengan orang lain bila kat rumah.. Twitterr, Facebook, Blog adalah antara yang menjadi top list la..But sorry me don't have twitter n facebook account tapi saya selalu jer update facebook guna my hubby account..Hahahaha... Actually me got a lot of favourite when online but i think no need for me to write down all the website kan.Next time i'll post one entry about top thing when online.
 
2. Baking and Cooking
For info, i love baking and cooking even though my food la sedap sangat..hehehe.. I love to try and error new recipe and the victim to taste it's of coz la my hubby. Hahaha..Have a motivation to join cooking and baking class one day. Hopefully realize..

3. Games Addicted
I'm very addicted to games. My favourite all time games of coz la The Sims...Hehehehe..Jangan tak tahu saya boleh duduk depan pc sehari suntuk melayan games tau..Now tengah duk layan games Supercow, Plants v. Zombie, Farm Frenzy-Pizza Party, and macam2 lagi la..Hahahaha..Teruk kan mak budak  nie.

4. Reading
Saya juga suka membaca novel.. Selalu saya dapat bekalan novel from my sis la. Dia tue lgi giler, tipa-tiap minggu keluar jer  mesti beli novel baru. Kat kampung berbakul-bakul novel dia. Saya pula kerja mengangkut bawa balik rumah saya pula.Hahaha...Teruk betul mak budak  nie kan.
 
5. Melayan Ayra
Benda baru yang saya suka sekarang nie mestilah melayan si kecik saya Nur Ayra Daleela. Sangat geram dengan budak kecik nie tau. Tengah marah pun kalau tengok muka dia nie mesti cair punya. Hehehe.. Mama sayang Ayra...Muuuuuuaaaahhhhh...( a big kiss for you )



 
 


Sunday, October 16, 2011

Wordless and Awesome Sunday...

Hi there...How ur weeekend???
Hihihi, sibuk jer nak tau weekend orang camne kan? Just nak sharing n caring with u all guys.. Me punya weekend boleh la.. Lepak kat rumah dari pagi sampai petang sambil play games Supercow n layan si kecik yang semakin banyak kerenah tue..  
 
My hubby p mana???? Don't asking la. Pagi2 dah kuar p jumpa kawan2 sambil repair isteri no 1 dia ( PES 4033 )...Hahahaha.. Tinggal la me ngan si  kecik di rumah. Tapi takpe boleh la saya habiskan my games tapi hampeh tak leh nak concentrate langsung sebab busy layan si kecik..hehehe
 
Punya ralit duk nganga kat umah tengok-tengok dah pukul 4 wei... Ha ( dengan mulut ternganga luas ) me duk terkontang kanting di rumah tanpa buat apa-apa. Satu kejayaan nie..Kahkahkah, ayat bangga macam kejayaan menang anugerah jer...Tak boleh jadi nie kena call si suami balik dan bawa kami anak beranak kuar jalan-jalan.

Then, misi mencari barang impian pun bermula.. This one i like la... After survey n survey, finallly i got my new baby..Walawei, takkan dah bersalin plak sedangkan Ayra baru jer 3 bulan.. Hahaha, this time me takyah nak masuk labour room menangis n tahan sakit bagai la or rasa macam mana my perut kena belah sambil terasa ada orang duk proses my perut cam main bedah-bedah waktu kanak-kanak dulu. My new baby nie pergi beli kat kedai jer.Hehehe, tapi ketaq tangan juga la nak kuarkan duit. Opps, tapi bukan duit saya duit hubby. Jangan salah sangka yang saya megikis duit suami pulak tau, saya pinjam dulu nanti dapat gaji bayar la. Tapi kalau wat-wat lupa nak bayar pun ok juga. Hahaha..

Ini dia my new baby....Jeng,jeng,jeng......
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.Yeeaaaaaayyyyyy.....finally...

Dapat juga akhirnya.. Walaupun bukannya pandai sangat pun nak guna macam mana. D3100 nie sesuai la for a beginner like me nie. Lagipun bukan nak guna wat job kahwin apa ker just nak amik gambar kami sekeluarga jer..Hehehe.. Kami nie kan kaki jalan, so camera lama saya yang agak uzur tue dah tak larat nak digunakan lagi. Hehehe..
 
P/S: Misi hari nie nak baca manual and amik gambar Ayra..Hehehehe..

Thursday, October 13, 2011

Antara DSLR dan Samsung Galaxy Yang Mana Satu Pilihan Kalbu

Haiiii semua.....

Sedar tak sedar dah masuk pertengahan bulan Oktober dah kan. Ada 2 bulan setengah lagi jer kita nak say byebye to 2011 and welcome 2012. Yang awal tahun duk berazam dulu camne? dah tercapai ker semua azam anda? Duk tanya orang tapi diri sendiri dah tercapai ker?...Hehehehe..

Saya mana ada azam pun cuma berharap dapat menjadi isteri dan juga ibu yang baik  jer..Rasa-rasanya saya dah buat yang terbaik tapi tak tau la berapa markah yang akan saya dapat kalau tanya kat suami dan anak.
Tapi bila dah sampai hujung tahun nie baru terasa plak nak ada wishlist..Hahaha.... boleh ker macam tue..Boleh la yer...Layan

Memandangkan baru-baru nie pergi bercuti tapi bila nak amik gambar camera lama saya tue asyik abis bateri jer. Tension betul, jadi perasaan nak beli camera baru sangat la membuak-buak ne. Di tambah plak dengan hasutan dan godaan dari my sis punya dslr lagi la buat saya tergedik-gedik nak beli. Dalam hati duk berkenan yang bawah nie la. Sesuai la dengan budget sendiri ( nie pun selepas berjaya memujuk suami untuk bayar separuh...hahahaha)


Tapi dua tiga hari nie budak - budak opis duk asyik menayang plak handphone Samsung Galaxy mereka, aduh dah tersyok plak tengok. Macam nak handphone la plak...Selepas menjalankan aktiviti survey di internet (kerja berlambak tak buat duk layan internet) terberkenan la plak dengan beberapa model Samsung di bawah..

Samsung Galaxy S II
 
@

Samsung Galaxy S L

Nie kalau bagitau encik suami nie mesti garu kepala pulak la dia...Hehehehe


Update Ayra Checkup 3months and Pad Smear

Assalamualaikum...
Hari nie mood nak berblog dah dtg, tapi bukan nak menyampung cerita bersalin aritu tau tapi nak cerita aktiviti hari nie dan minggu lepas..Hehehehe...Tadi pagi bawa Ayra pergi klinik untuk 3months punya checkup... Sekejap saja masa berlalu, dah 3 bulan anak mama nie...
Sehari sebelum genap 3 bulan Ayra dah boleh meniarap dengan jayanya..Yeeaaayyy, bagus anak mama nie tapi dia meniarap kat umah bbsitter jer. Bila balik umah tak plak dia nak meniarap...huhuhu..Mama ngan ayah nak sgt tengok Ayra meniarap.. Tadi timbang berat pun dah naik. Mama mmg excited nak tau berat terbaru Ayra sebab ramai yang cakap Ayra nie kecik jer, ker saya tak bagi minum susu dengan cukupnya. Sedih saya orang cakap macam tue sebab Ayra memang kuat menyusu tapi badan still nampak kecik. Orang yang bercakap pun mulalah suggestkan beri Ayra makan. Saya dengar dan angguk jer la, malas nak cakap apa2.. 3 bulan terlalu kecik lagi jer nak beri makan, tunggu la 6 bulan nanti mama bagi Ayra makan k..So, bila timbang tadi mmg berdebar2 sebab saya target sekurang-kurangnya biarlah 5kg ke atas.. Alhamdulillah berat Ayra dah 5kg, naik sekilo dari bulan lepas. 

Ayra sekarang pun macam dah boleh faham kalau kita panggil nama dia. Dia akan kalih muka kalau orang panggil dia tapi kena panggil 2 3 kali juga la. Pastu dah pandai nak main2 sekarang nie. Time menyusu pun nak main-main juga, sempat sengih-sengih dulu baru nak isap susu, pastu sengih balik, pastu sambung isap. Seronok sangat tengok dia...Comel n cute sangat..Tapi bila mood dia tak baik jangan harap nak senyum dah tapi pandai mengamuk bila lambat bagi susu kat dia, menangis sungguh2 nie sampai kena pujuk dulu baru  nak minum susu balik. Time tidur plak dah semakin buas macam mama dia..Kahkahkah...Terjaga malam tengok kepala dah bukan atas bantal dah, bantal tepi pun dah ke mana, badan pun dah berpusing.. Ish,ish,ish... Anak dara sapa la nie...Hehehehe. Notis juga yang dia suka tengok lampu, kalau pergi mall ke mana-mana lampu la yang dia tengok. Masuk kereta bila lampu dalam menyala sengih sampai telinga dia.

Tadi saya juga dah buat pad smear.. Macam mana rasanya, biasa jer cuma agak ngilu sikit jer la. Sakit lagi kena selup time nak bersalin aritu..Hehehe..

Last weekend aritu saya n family in law saya pergi ke Seremban untuk tengok sister in law saya konvo. Abis jer konvo kami sempat la ke Melaka berjalan-jalan.. So, layan la gambar waktu kami kat sana. Tapi gambar konvonya takde pun sebab cabel kamera ntah hilang ke mana nak upload gambar pun tak boleh. Semua gambar di bawah gambar yang dalam phone buruk saya jer..huhuhu
Budak kecik...:)

Ayra with Maksu

My family in Law

Ayra jadi koboi...hehehe

P/S: Sebab camera lama tue dah semakin uzur perasaan untuk beli d3100 semakin membuak-buak nie..(my wishlist)

Thursday, September 15, 2011

Detik Kelahiran Ayra

Dari mana nak mula perjalanan detik kelahiran buah hati pengarang jantung saya dan juga suami pun masih terfikir-fikir.. Macam tak tahu nak start dari mana dulu yang pasti kelahiran Ayra yang kini menjadi penyeri hidup kami berdua adalah satu anugerah yang tak ternilai dari Yang Maha Esa. Momen yang dirasai sekarang nie sangat lah indah sekali hingga terlupa segala detik saya meraung, menangis, menahan sakit, letih, dan macam-macam lagi sewaktu kelahiran Ayra.

3 Oktober 2011
Sepatutnya saya bersalin hari ini tapi nampaknya Ayra masih mahu dan selesa lagi berada di dalam perut saya walaupun saya dah tak sabar nak Ayra keluar. Seminggu sebelum due date lagi saya dah berharap Ayra keluar kerana perasaan tak sabar dalam diri untuk  melihat si kecil. Namun keadaan diri yang semakin letih dan penat juga menambahkan perasaan hati yang mahu baby cepat keluar. Hari nie juga saya baru bertolak pulang ke kampung kerana mulanya fikir nak bersalin di Penang jer, tapi still sihat so i change my  mind.

4 Oktober 2011
Lepas suami hantar semalam, pagi nie dia pun nak berangkat pulang tapi dapat pula perkhabaran yang saudaranya di Simpang Taiping meninggal, jadi suami pun pergi ziarah dahulu. Hari tue saya mula terasa semacam, sakit mula terasa sikit-sikit tapi buat tak endah memandangkan belum turun tanda nak bersalin. Pukul 6 ptg terasa keluar sesuatu dan perasaan saya tiba-tiba je jadi lain. Terus ke bilik air dan check ada sedikit darah. Sepantas kilat call suami tanya dia dimana, dan nasib sungguh baik sebab dia baru jer nak bertolak ke Penang. Saya terus cakap " tak yah la balik Penang, tapi mai umah mak balik"...."kenapa" suami pula bertanya. " Ayang dah turun darah nie".. serta merta je dia jawapan ok. Dalam pukul 8 lebih baru saya, suami dan mak bertolak ke Hospital Taiping. Selesai isi borang semua, doktor pun datang bertanya soalan dan detik ngeri yang pertama pun bermula bila dia cakap nak check bukaan. Jantung terus laju jer berdegup, selama nie dengar dan baca pengalaman orang jer dan kini amik ko rasa sendiri. Mula-mula doktor check takde la rasa sakit pun, dalam hati cakap tak sakit pun rasa ngilu sikit jer nape orang cerita sakit. Kemudian datang pula doktor lain bertanya dgn doktor tadi, oh rupa-rupanya doktor pelatih. Doktor yang betul-betul nie pun cakap nak check bukaan sekali lagi. Masa tue baru la saya mengiakan cakap orang lain. Memang sakit, terasa sampai ke perut jer. Terus terngiang-ngiang perasaan time tue sekarang nie. Hati nie duk cakap bodoh tul doktor nie punya la sakit dia check. Masa tue baru 2cm bukaan. Saya tengok sarung tangan doktor tue penuh darah selepas dia keluarkan. Walaupun baru jer 2cm saya kena juga admit hospital malam tue. Jadi tidurlah saya di hospital sementara suami dan mak tidur dalam kereta sebab diaorang jangka saya dah nak bersalin walaupun saya dah bagitau macam lambat jer lagi. Jangkaan saya memang tepat sekali, dah 2hari 2malam menginap di hospital pun masih belum bersalin. Perut jap sakit jap tak, sakit pun sakit sikit jer. Rasa macam nak minta balik ke rumah jer.

6 Oktober 2011
Hari ke-3 di hospital macam-macam ragam orang boleh tengok. Tapi paling best bila tengok orang sebelah kita dah ada baby dah. Best betul tak sabar nak tengok anak sendiri pulak. Hari nie saya mula terasa sakit yang makin kuat dan kerap. Tiap kali sakit saya tengok jam, makin lama makin kerap. Dari sejam terasa sakit sekali dua terus jadi empat lima kali sakit. Hati makin berdebar-debar. Bila dah malam terasa sakit makin kerap. Saya pun bertanya dengan kawan di belakang saya sebab dia dah berpengalaman besalin sebelum nie. Saya juga bgtau sakit saya makin kerap nie. Dia suruh saya check jangka waktu sakit. Sakit makin kuat dan kerap. 5min sekali sakit dengan perut mengeras, badan pula menggigil. Sampai satu saat saya dah tak tahan, saya panggil kawan tadi cakap tak tahan sangat dah. Dia terus jerit panggil nurse yang lepas tue berlari sambil tolak wheelchair mai kat saya. Dia bawa saya pergi check bukaan dulu, bila check dah 5cm. Dia cakap dah boleh masuk labour room dah. Saya pe lagi terus gelabah, kecut perut sambil hati cakap ya Allah anak mama dah nak keluar. Sempat minta call husband dulu sebelum di tolak masuk labour room dan tengok jam dah hampir 12 mlm. Anak mama mungkin lahir 7.7.2011, sempat saya berkata sendiri....

Bersambung............

Monday, September 12, 2011

Suntikan 2 bulan

Salam semua...

Hari nie bawa Ayra pergi cucuk 2 bulan. Macam biasa sebelum cucuk timbang berat n tinggi dulu. Berat Ayra sekarang 4.1kg jer, walhal Ayra dah kuat makan sekarang nie. Tapi mungkin berat dia tak naik banyak sebab dia kerap muntah balik susu sebab batuk. Kesian kat Ayra. Tadi jumpa doktor pun doktor tak bagi ubat sebab Ayra menyusu badan jadi doktor cakap susu ibu boleh bagi antibodi kat baby.Just keep continue bf Ayra jer. Alhamdulillah juga sebab sampai sekarang Ayra still lagi fully breastfeeding dan saya juga wish dpt bf Ayra sampai 6 bulan. Insya Allah kalau ada lagi rezaki Ayra saya nak menyusu badan sampai 2 tahun.

Lepas jumpa doktor tadi baru Ayra kena cucuk untuk usia 2 bulan. Menangis kuat la Ayra, dah la dia tengah sedap duk tidur pastu kena kejut n cucuk pulak. Pastu nurse plak bgtau suntikan nie juga boleh buat baby demam but depend on baby punya antibody la.. Harap2 Ayra kuat la, yela dah la sekarang  nie dia masih batuk, so kalau demam plak mesti lagi kesian kat dia.

Tadi nurse pun ada cerita pasal pad smear. Mula-mula mmg ingat nak buat tadi juga la, tapi pas Ayra kena suntik tue dia duk merengek tak nak duk mungkin sebab sakit, kesian plak kat dia. Yela nak wat pad smear tue nak kena amik air kencing la, darah la terus cancel la. Takut juga nak wat pad smear, ada orang kata sakit. Tapi tadi tanya nurse dia kata tak sakit pun, orang je kata sakit. Tak tau la kan mana betul, sebab belum buat. Huhuhuhu.. Tapi apa2 pun kena buat juga terutama bagi mereka yang dah berkahwin. Pad smear nie penting bagi wanita, sebab wanita sekarang mudah terdedah dengan penyakit rahim contohnya kanser pangkal rahim. Jadi bila kita buat pad smear, dapatlah kita mengesan atau mengelak penyakit2 macam tue. Jadi kepada semua wanita di luar sana sama2 lah kita pergi buat pad smear ye.. Hehehe



Friday, September 9, 2011

Ayra Lagi

Hi....

Sebenarnya nak bercerita tentang pengalaman bersalin aritue tapi baru jer mengarang terasa malas la plak.. Yela nak kena recall balik semua benda take time juga tue.. Jadi nanti2 la saya post pengalaman time deliver saya tue yer... Hehehe.. Sekarang layan jer la gambar buah hati pengarang jantung saya... :)

Time nie Ayra ada rambut lagi...

Nie lepas kena cukur rambut..

Ayra dah pandai gelak bila org bermain dgn dia..:)

Dah macam Santa Claus plak Ayra..Hehehe

Bila tengok dia nie hati gembira jer.. Sayang anak mama..Muuuuaaahhhh...

Tuesday, September 6, 2011

Bila Ayra Tak Sihat

Salam... 

Rasanya belum terlambat untuk saya ucapkan Selamat Hari Raya maaf zahir & batin kepada mereka yang mengenali diri ini.. Agak lama saya tak update new story kat sini kan? Bukan apa, masa berpantang kat kg internet slow sgt, jadi mls nak update2 sbb terlalu lembab.. Sekejap jer dah 2 bulan dah saya bercuti. Semalam saya dah start kerja semula. Terasa malas sangat. Bukan apa, tak sampai hati nak tinggal dan berjauhan dengan Ayra..Huhuhu... Dah la Ayra tak berapa sihat sekarang nie.. Kesian Ayra sebab dah kena batuk dan selsema..

Bila duk kat ofis asyik teringat jer kat dia.. Nasib baik baby sitter cakap dia ok cuma bila dia batuk dia akan nangis jap sebab dia try nak kuarkan kahak tapi boleh sebab tak reti lagi.. Saya tengok pun kesian.. Bayangkan kita kalau batuk pun terasa sakit dada inikan dia yang kecik tue.. Semalam dah pergi jumpa doktor dia ada bagi ubat.. Hari ini batuk dia dah kurang la sikit. Mudah-mudahan cepatlah dia sembuh.. Bila tengok dia macam tue rasa sedih dan kesian sangat kat dia. Saya harap dan rela saya yang sakit tapi bukan dia..Huhuhu.. Ayra, mama sayang sangat kat Ayra.

Try juga cari petua2 untuk legakan batuk dan hilangkan kahak tapi bila cuba macam tue juga. Kalau ada sesapa yang ada petua leh la kongsi dengan saya yer..:)

Monday, July 11, 2011

My Baby Girl

Assalamualaikum.........

Hai semua... Alhamdulillah saya dah selamat melahirkan baby gurl pada 7/7/2011....
Nanti say ceritakan pengalaman bersalin saya yang amatlah sakit tapi berbaloi bila dapat melihat si kecil tue...
Dan sekarang nie saya ada kat kampung saya untuk berpantang...


Gender : Girl
Weight : 2.56kg
DOB : 7/7/2011
Time Delivery : 7.20am
Name : Nur Ayra Daleela Binti  Muhammad Sofian

Nanti saya update lagi pasal my baby....


Saturday, July 2, 2011

Entry No Tajuk...Hahaha

Hai bloggers....!!!

Dah lama tak update cite baru... Saya dah bersalin ker? Oh, belum lagi la. Sedangkan esok is my due date.. Last day p check doc cakap dia bagi tempoh 1 weeks more. Kalau 1 minggu tak deliver juga baru diaorang akan admit kat hospital then induced dulu, if still baby xmo kuar baru nak caesarean. Hopefully saya dapat bersalin normal la. Kalau boleh nak minta saya dijauhi dari caesaraen.... Hari2 pun saya bercakap n pujuk baby kuar before my EDD... hehehehe...:p

Masa check semalam, diaorang bgtau kepala baby dah duk bawah da.. Bahagian atas perut pun dah kosong dah. Mean baby dah di laluan cuma tggu time nak kuar jer. Lmbat atau cpt... Ikutkan saya mmg nak cepat. kalau boleh bersalin sekarang pun saya nak dah.. hehehe, walaupun hati takut.... Semalam nie sempat lagi beli kuih tat kat jiran (dia berniaga kuih raya) sbb terasa nak mkn sangat.. panas2 lagi dia mai hantar, p lagi terus jer saya ngap..hehehe..hari nie dah tinggal setengah balang dah... Punya giler makan sebab sedap tau.. Nanti waktu pantang tak boleh mkn da, baik makan sekarang..hehehe...

K la, dah xtau tau nak tulis pe lagi... Doakan saya cepat bersalin dan selamat yer... Amin... Daa

Monday, June 20, 2011

12 Days To Go....

Pejam celik, pejam celik tinggal lagi 12 hari jer lagi to my EDD... Wah, cepatkan masa berlalu sekarang nie. Rasanya baru jer merasa morning sickness, tup2 dah nak bersalin dah.... Hehehe....

Sekarang nie saya masih lagi pergi kerja. Insya' Allah next week baru nak amik cuti. Biasa la, kerja ngan private company cuti dapat 60 hari jer. Ingat nak amik awal kang tak bersalin plak. Rugi plak rasa. Kalau amik minggu depan leh la sambung maternity leave sampai Hari Raya..Hehehehe... Walaupun sekarang nie nak pergi kerja tersangatlah malas, tapi ttp juga pergi. Bayangkan masuk kerja kul 8.30pg, time tue juga la saya baru bangun. Hahahaha.. Terukkan saya... Sekarang nak bngun tido kena take time, takleh bangun terus. kena duduk n rest dulu baru bangun. And now saya selalu notice saya dah terasa sakit di bahagian ari2 n bawah perut. Time tidur mengiring pun dah terasa. Dah tanda nak bersalin ker?
 
Nak bersalin kat mana pun belum diputuskan lagi. Mula2 cadang nak bersalin kat kampung, tapi cam kena bersalin kat Penang jer sebab kan saya da masalah ngan my kaki yang ada darah blocking n beku. Minggu lepas pergi MH, diaorang just check n wat solution nak wat per time saya nak deliver nanti. Tapi doc ckp since kaki saya tak sakit n xde any problem right now so maybe takde masalah time nak deliver. Boleh aje bersalin normal. Just diaorg akan more alert with my kaki la. 
 
Dah tak sabar nak tengok my baby girl nie..... Dah confirm yer baby girl, sebab last week wat 4d scan mmg nampak real la pempuan. Mula2 dulu tau perempuan, curious juga la sebab duk dgr ramai ckp kdg2 scan perempuan tapi bila kuar laki plak. Husband siap suh cari nama tuk baby laki sama. But last week dah tengok ngan terang n nyatanya mmg perempuan. For me tak kisah bb girl or boy as long as bb sihat dah cukup for me. Saya siap ckp kat husband pas nie saya n Mikey ada geng baru la, sbb bb girl kan lebih rapat ngn mummy dia..Hahaha... Tapi Mikey yang jantan pun lebih suka saya dari my husband tau. Kalau saya ckp dia boleh ikut n dgr, tapi my husband ckp kdg2 wat xtau jer.. Cian my hubby, walaupun dia lagi selalu bergomol ngan Mikey tapi Mikey lagi suka kat saya..:)
 
Layan jer la gambar Mikey si gendut yer..:)
 
  Jelir lidah plak dia...hehehe

Mikey nak ganti Lee Chong Wei...Hahaha

Mikey with me , my sis and anak buah on my wed...

P/S: Bila nak kurus balik macam time kahwin dulu nie...Kena berpantang dengan jayanya la nanti..:)

Sunday, June 19, 2011

Yeay.... Dapat Makan Sushi Dah.....

Baru balik Queensbay.... Beli sushi kat Jusco 2 peket...

Nyum..Nyum...

Sushi nie saya beli bawa balik umah.. Husband ajak makan stimbot kat Johnny tadi.. So, belasah aje.. hehehe

Jemput makan semua.....:)

Akhirnya. boleh tidur dengan nyenyak malam nie....

Saya Nak Makan Sushi.....

Hi everyone.....Arini saya terasa nak sushi la...

Sushi from Google.....

Wah, sedapnya.....Huhuhuhu.....Nak makan sushi before bersalin....


Monday, June 6, 2011

Weekend Yang Penat

Hari nie saya nak cerita sikit tentang cuti hujung minggu baru-baru nie. Bila cuti sekolah jer banyak betul majlis perkahwinan. Kalau kita drive pergi mana-mana pun, sepanjang jalan mesti ada kenduri kan. Saya pun tak terkecuali juga. Mula cadang nak balik kampung hantar barang untuk tempoh berpantang di kampung nanti, tapi En. Suami ajak pergi kenduri rakan-rakan dia. Katanya masa kenduri kami dulu rakan-rakan dia datang so kenalah balas balik kunjungan mereka. So, saya sebagai isteri solehah kenalah ikut perintah suami. Hehehehe.

Hari Sabtu kami pergi kenduri di Sik, Kedah. Jauh juga perjalanan, 2 jam dari rumah MIL saya. Bagi saya yang dah sarat nie mmg penat duduk dalam kereta. Nasib baik makanan sedap walaupun simple. Pernah makan gulai daging batang pisang? Saya sejak berkawan ngan suami dulu baru kenal masakan nie. Masakan nie famous di Kedah terutama time kenduri mmg diaorang selalu masak gulai nie. Tuan rumah siap bungkuskan lauk lagi kat kami, byk pula tue. Odw balik singgah jap kat ladang anggur Tasek Berih. Kebetulan kami lalu situ singgah la jap. Nak juga tengok macam mana anggur yang di tanam di Malaysia nie. Nak masuk kena bayar RM3 tuk dewasa n RM1.50 tuk kanak-kanak. Ingatkan dalam tue sejuk la, rupanya panas giler. Macam saya nie lagi la panas, mmg tak tahan. Pastu buah tak leh petik  pun..:(  leh tengok jer. Biasa jer la kat sini. Suami saya siap ckp menyesal masuk, bukan ada apa pun. Pastu pekerja kat situ bagitau anggur kat situ dijual sekilo RM50. Saya dan suami terkejut juga, murah lagi anggur kat tesco. Huhuhu.. Dah penat berpeluh kami pun balik. 

Hari Ahad pergi kenduri lagi, kali nie kat Mahang plak, kat ngan Selama. Lauk pun sama gulai daging batang pisang tapi ada satu lauk gulai buah kelempung. Saya amik sikit nak rasa tapi bila rasa cam tak leh nak p jer, terus tak makan. Hehehe.. Pastu pergi palk kenduri kat Kulim, tapi kami tak makanpun.Just pergi jumpa penagtin n sembang jap. Sampai rumah MIL rest jap pastu pergi BM plak. Kawan sekolah suami saya kawin, kami sampai dah lewat dah. Orang pun dah angkut kerusi semua, duk jap makan mee sup pastu balik. Saya mmg la letih yang teramat sangat. Sampai jer rumah sakit semua kaki, ckp kat suami tak larat sgt, nak tido jer.Walaupun perut terasa cam lapar tap[i penat punya pasal terus tido pas mandi. Layan la gambar waktu saya kat ladang anggur nie yer...:)
 
 Dilarang memetik yer.....:(

Nampak cam sedap jer kan...Nyum2

Ini dia penanam anggur yang berjaya..Hehehe

Ini pula isteri penanam anggur yang tembam..Hahaha


Thursday, June 2, 2011

35weeks....dah

Cepat betul masa berlalu sekarang nie.... My baby already 35weeks ++ now. Only have a month to my EDD.. Today me go to check out at KK as usual. Me n my baby Alhamdulillah ok. Starting next week my appoinment every week la plak kena pergi coz dah entering 36w means bila2 pun boleh bersalin dah. So, nurse pun ask me to beware with any sign to deliver. 

Now my stomach become more full n baby so active kick me. Very enjoyable moment that i'll remember after this. Maybe baby doesn't have much room to move that why my tummy very full now. Or maybe she also can't wait to see her mummy n dad.Hehehehe.....
Next week kena pergi KK and MH juga coz to see my leg yang kena AVM tue. Bcoz say akan deliver at GH so kena pergi wat record kat sana first la, sbb doktor cakap dia takut if saya tak pergi dulu time nak deliver baru nak pergi takut apa2 plak jadi kat my kaki ker. Yang lawak tue doktor boleh lak cakap takut nurse nanti pergi tekan kaki saya time push ker, jenuh saya nak menahan sakit nak beranak n sakit kaki. Betul juga la dia cakap. Saya kalau bab kaki mmg cukup takut kalau sapa nak pegang. Saya mmg tak kasi la, coz kdg2 orang xtau kita sakit then pegang atau picit kuat2 mmg nak kena la orang tue. Tak pasal2 kena maki ngan saya. Sakit tau, coz my salur darah yang tersumbat tue semakin membesar so dia jadi semakin sakit.

Alhamdulillah la sekarang nie saya tak sakit macam bulan pertama i'm pregnat dulu. Hampir sebulan saya tak boleh jalan, nak makan ubat pun tak boleh. Saya mmg stress giler time tue. Asyik nak marah orang jer. My husband pun sampai naik geram ngan saya sbb saya marah dia.Doktor saya pun risau takut saya tak boleh jalan langsung bila my perut makin membesar. Hari-hari saya tak lupa doa supaya diberikan kesihatan yang baik terutama kaki saya la dalam tempoh pregnant sbb saya dapat bayangkan betapa sakitnya saya kalau itu terjadi sekarang. Bayangkan time saya sakit sebulan tue saya asyik nangis jer sbb sakit sgt tak tahan terutama bila nak wat sesuatu. Nak pergi toilet, mandi, semua org kena tolong. Hanya Tuhan jer yang tahu macam mana saya rasa time tue.
But now saya sangat-sangat bersyukur kepada Allah sebab Dia mendengar doa saya selama nie. Alhamdulillah sangat kaki saya tak sakit sampai sekarang. Saya pun selalu set in my mind saya kena kuat kalau terasa macam kaki saya nak sakit. Aduh, meleret plak duk cite pasal kaki nie. Hehehe..:)

Dah la, len kali merepek lagi. Kepada semua ibu2 n bakal ibu semoga sihat yer..Daa

Monday, May 30, 2011

Tampal Gigi

Assalamualaikum...
Hari nie ada keinginan nak update blog..Hehehehe...Semalam tak berapa sihat... Badan terasa asakit sangat, tapi hari nie Alhamdulillah da ok.. Pagi tadi pergi tampal gigi.. Lama tul tak tampal gigi, aritu masa check tampal gigi lama dah terbuka so doktor korek balik yang lama n tampal yang baru.. Walaupun masa dia nak korek tue agak sakit tapi sekarang dah ok. Doktor gigi tue pun sangat la baik. Rajin sangat sembang, mungkin dia tengok saya yang tengah sarat nie so dia kesian agaknya... Hehehe..
 
Kebetulan klinik gigi tue dekat ngan Klinik Pakar Wanita Dr. Tan ingat nak pergi la scan baby sekali. Nak tengok my baby kat dalam nie ok ker, tapi doktor takde la plak.. Kecewa akhirnya. Suami cakap Khamis nie la datang lain sebab ada appoinment dekat KK so boleh pergi scan sekali. Pergi KK biasa la, sepanjang saya duk pergi check selama nie baru sekali jumpa doktor n scan. Yang lain jumpa nurse jer. Tiap-tiap minggu pun cakap benda yang sama. 
 
Disebabkan masa pergi klinik gigi pagi tadi belum breakfast, pastu terus ajak suami pergi makan dulu. Lapar gila, anak pun asyik menendang jer. Mesti lapar, sian kat dia. So, pergi makan roti canai 2 biji ngan telur n air milo. Amik ko, kenyang giler. Nak masuk ofis pun dah malas. 
 
Semalam saya dah siap packing semua barang-barang yang nak dibawa ke hospital dan yang nak dibawa balik ke kampung minggu depan. Penat giler,walaupun tak berapa larat tapi paksakan diri juga. Takut juga tiba-tiba sakit, sapa nak kemaskan. Hari nie kalau larat nak kemaskan barang Mikey plak. Sangkar semua pun nak kena basuh before bawa balik kampung. Barang dia pun banyak, nak harapkan dia kemas sendiri confirm tak punya. Hahaha.. Mikey pun sekarang baik la sikit pas sakit bulan lepas. Dah kembali sihat n gemuk balik. Asyik nak tidur jer. Pastu dia suka sangat nak ajak saya n suami main ngan dia. Tengah tidur pun dia boleh mai gigit-gigit saya nak ajak main. Cian gak kat dia takde kawan, tapi takde kucing nak kawan ngan dia. Dia garang sangat. Nampak kucing semua pun dia nak ajak gaduh. Baru-baru nie bawa dia kuar rumah nampak sekor kucing nie terus dia kejar. Nasib baik pakai tali, kalau tak mampus la kucing tue.
 
Nasib baik time cuti nanti ada adik saya yang tengah cuti semester leh tolong jagakan dia. Kalau tak sian juga kat mak saya, yer la mana nak jaga saya takkan nak jaga Mikey plak. Dah la kat umah pun ada kucing juga, so kena hati-hati la nanti Mikey gaduh. Tak sabar plak nak amik cuti panjang. Hehehe...:)

Sunday, May 22, 2011

Al - Fatihah

Sedih dan terkejut dengan perkhabaran itu. Terdetik di hati andai takdir ini terjadi padaku bisa saja meragut ketenangan jiwa dan merentap sanubari hati ini. Sedangkan melihat mereka yang mengalaminya saja sudah menzahirkan perasaan sayu yang amat. Tiada siapa yang meminta dan mahu takdir sebegitu tapi siapa kita yang hendak melawan kehendakNya.

Setiap yang berlaku pasti ada hikmah disebaliknya. Namun yang menjadi klisenya bila musibah seperti ini terjadi banyak tangan yang menuding jari dipersalahkan. Pada masa ini juga berbagai bentuk masyarakat yang kita nampak seakan-akan memberi bantuan walhal sebelum ini apa yang sangat diharapkan itu tak pernah pun diberi. Ada saja rezeki yang kita nampak melimpah ruah  diperolehi mereka. Itulah sifat manusia, bila dah terhantuk baru nak bertindak, nak membantu. 
 
Semua yang saya tulis ni hanya sebagai renungan kita semua termasuk diri saya sendiri. Jangan lupa membantu meraka yang susah apabila diperlukan. Walaupun sedikit namun nilai bagi mereka ini mungkin begitu banyak. Kadang-kadang bila ada saja yang datang ke rumah mengetuk pintu dan dengan wajah yang begitu luhur meminta bantuan berilah seikhlasnya. Mungkin mereka ini benar-benar memerlukan bantuan kita.Hati masih terasa sayu dan sedih bila terbaca tentang kisah mereka ini.
Kepada mangsa tragedi tanah runtuh Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa semoga mereka semua tabah dan sabar dalam mengharungi kehidupan ini. Kepada keluarga yang kehilangan insan tersayang takziah diucapkan.

Ihsan google...( Gambar yang dirakamkan sebelum kejadian )

Sama-sam kita sedekahkan Al-Fatihah kepada 16 anak-anak yang terkorban dalam kejadian tersebut. Semoga roh mereka ditempatkan bersama dengan orang-orang yang beriman. Amin.. 
 
Al - Fatihah


Friday, May 20, 2011

33weeks....:)

Pejam celik pejam celik dah hampir ke penghujung bulan Mei..Dah nak masuk June dah, wah semakin hampir dengan my due date la.. Fiza akan due insyallah 3rd of July means i only have about a month and half lagi.. Wah semakin berdebar-debar nie... Perasaan sekarang tak tau la nak cakap, macam2 yang difikirkan. Happy tentulah tapi still takut wei.. Tambah plak bila baca entry pengalaman blogger yang dah pun bersalin membuatkan perasaan saya dah tak keruan nie..

Minggu nie dah masuk 33w++ dah.. Perut semakin membesar, tapi selera makan dah tak macam dulu la..Makan pun ala kadar jer, tapi berat naik juga, pelik2 but tak banyak la.. 1kg only..hehehe..Fiza pun dah start ganti puasa. Alhamdulillah boleh la tahan janji sahur kena bangun la n makan something yang boleh bagi energy especially kurma mesti kena makan. 

Barang-barang untuk baby pun dah complete cuma tinggal nak tambah apa-apa lagi yang dirasakan perlu la. Barang untuk saya pula cam banyak lagi tak beli tapi macam tak excited pun nak beli compare time beli barang baby. But still have to buy la, n insyallah dis weekend nak complete apa yang belum complete. Baju baby semua pun dah siap basuh n dah paking setengah darinya. Excited kan saya..hehehe.. Bukan apa time free n tengah larat ni baik prepare mana tau si kecil nie nak kuar awal ker? Lagipun saya sekarang nie sudah mengalami simptom - simptom yang malas nak buat kerja. Mungkin sebab badan yang semakin berat dah menambahkan kemalasan saya. Cuba bayangkan nak pergi kerja sekarang nie pun malas, dah sampai opis nak buat kerja pun malas. Nak update blog pun malas. Segala macam pun malas.. Anak mama jangan malas cam mama tau nanti..Hehehe..

Semalam pergi check baby kat KK Sungai Dua. Check pun macam biasa jer cuma semalam agak ramai orang. Terutamanya ibu bapa yang dtg bw anak2 diaorang. Bila tengok ibu2 yang bw baby tu cam xsangka plak nanti tiba giliran saya ni plak nak jd cam diaorang. Tak sangka da nak jadi seorang ibu. Rasa macam baru jer abis sekolah, pastu masuk u, pastu kerja, pastu kahwin dan sekarang dah nak jadi ibu da.Dah bersedia ker saya nak pegang tanggungjawab nie? Kdg2 time berborak dgn suami saya selalu tanya dia soalan nie. Jawapan dia mestilah insyallah kami akan jd ibu  bapa yang baik kepada our baby nanti.. Harapan saya pun begitu juga.

Saya sekarang pun da ramai kawan2 blogger baru yang juga bakal menjadi ibu. Terima kasih kepada Belle , Farah , Yuyu , Yun dan Shareeda kerana sudi berkongsi cerita dengan saya. Mudah-mudahan anda semua n baby sentiasa sihat.




Thursday, April 21, 2011

It's A Girl

Firstly i would like to share with my readers, my baby is around 29 weeks now.. And wat the best thing is....


I'm so excited yesterday going to my check out. Macam biasa la when you go klinik kesihatan, mula-mula mesti check berat dulu. I memang dah jangka my weight must b increase.. Hahaha, naik 4 kg, amik ko... But now i macam dah tak berapa kisah as long as i rasa i sihat n baby juga sihat. Nurse tue mula-mula macam bising2 la juga. Nape naik banyak nie, makan banyak ker.. I buat tak tau jer. Dah nama pun ibu mengandung, makan mesti la banyak. Sapa yang mengandung tak naik badan kan. After dat check high pressure, then urine and blood. Everthing is ok jer. Then kena jumpa nurse jap n listen to their ceramah la. Jangan makan banyak la. itu la, ini la and bcoz berat i naik banyak next week i kena dtg wat MGTT... Apa MGTT tue, hehehe kena minum air gula then check my blood to make sure that i'm free from kencing manis. Pastu nurse suruh i suntik kancing gigi for the last. For info,for 1st baby mummy need to suntik ATT two time. Then, amik appointment for next visit. 
 
As i expected, i didn't meet the doc.So, as i plan with my hubby we go to private clinic to check our baby. Then we go to klinik biasa mean not the maternity bcoz they provide the ultra sound service. Masa check tue unfortunately my baby head is up and leg down. Doctor say should b contra, but now my baby dah songsang la plak. So, agak susah dia nak tengok gender baby . After try he say it's look like girl. I cakap tak per la dah tak nampak kan, then dia cakap look like the tali pusat macam terbelit kat tengkuk baby coz macam banyak kat area baby head. I terus suspen, tanya dia macam mana. Dia cakap i still have a month to see how the baby position if still same maybe baby cannot deliver secara normal la. Uish, terus jadi takut. 
 
Bila da kuar jer ajak hubby p makan jap, ingatkan saya sorang jer yang takut rupa-rupanya dia lagi takut sampai makan pun tak abis. Dia siap membebel doc yang check tue macam tak pandai jer nak check. Macam2 la yang dia tak puas ati. Pastu dia ajak p pearl maternity check lagi sekali. Kitaorang pun p la sana tapi dah tutup plak. Half day katanya, kalau nak kena wat appointment dulu la. So, kitaorang decide p cari tempat lain. Pastu jumpa klinik Pakar Puan Tan. Singgah n masuk tanya nak scan baby boleh, dia cakap boleh. Wah, lega.. Bila tiba gilian, tengok mesin dia ada 4d punya. Ha, lega macam kat Pearl Maternity la leh la tengok muka baby semua. Doc check still baby songsang tapi yang best kami dapat tengok our baby face. Everthing ok, mata, hidung, mulut semua ok.. Alhamdulillah. Pastu dia check jantung n kidney pun ok. Then doc tue tanya dah tau gender lum. Saya ckp lum. Then dia tanya nak tau ker. Saya pun excited jer jawab, nak. Doc tue pun terang-terang n cari then nampak it's girl. Memang jelas n clear la. Saya tanya pasal uri n tali pusat ok ker, da terbelit kat tengkuk tak dan doc tue ckp semua ok. Cuma baby saya lum turun bawah lagi kepala. Tapi dia cakap jangan risau sbb ada a month lagi. Lega rasanya. 

Baru la rasa lega dan puas hati pas dah check kat situ. Ingat next month nak p check tengok baby head up or down plak. Risau gak la coz baby kalau dah masuk 34weeks and her head still up mean dat your baby songsang. So, nak tunggu dia down mungkin susah sebab baby dah semakin besar n space semakin kecik dia just stay kat situ jer. So, harap-harap my baby head akan turun bawah la. Kalau boleh saya nak bersalin normal tapi kalau dah tak boleh kalau kena operation terpaksa la. 

Doakan yang terbaik for me ok...Amin..


Wednesday, April 6, 2011

Penat

Hai semua........... Saya agak penat minggu ini........

Nak update blog pun tak sempat. Banyak sangat kerja kat opis sampai nak menjengah kawan2 kat opis sebelah pun tak sempat. But finally i already done my job. Hahahaha, best2.......

Perut pun semakin membesar. Bertambah penat bila berjalan n sangat tak selesa bila nak tidur. Tapi since dah tidur memang tidur mati juga. Baby pun dah semakin aktif. Hari-hari pun dia tendang perut saya. Hehehe, kadang-kadang seronok, kadang-kadang penat juga bila dia terlalu aktif. Semoga anak mama akan jadi baby yang sihat yer. Amin

Bila dah settle kerja ingat nak shopping online plak. Memang rancang nak beli breastpump online cuma tak sempat nak choose yang mana nak beli. Nak prepare awal  sikit sebab takut benda yang tak dijangka plak. Dah la sekarang nie kaki saya yang sakit tue mula terasa sengal n lenguh. Takut tiba-tiba sakit macam dulu sampai sebulan saya tak boleh jalan susah pula nak beli semua benda nie. Hopefully saya akan diberikan kesihatan yang baik sampai la saya dah bersalin. Insyallah, amin......

Wednesday, March 30, 2011

Entry To My SIL

Hai sis........ Happy Birthday to you.. 
 
 Me n SIL on  my wed....

*Semoga panjang umur n murah rezeki..........

*Semoga berbahagia dengan Mr. K n cepat-cepat kahwin..Hehehehehe.........
 


Tuesday, March 29, 2011

Shopping Barang Baby

Kepada semua bakal ibu diingatkan sila buat baby list dulu before pergi shopping sebab nanti anda semua mesti akan jadi tak tentu hala apa yang nak dibeli. Macam saya nie walaupun buat list tetap rambang mata bila ada kat baby punya store. Sangat la menggugat nafsu membeli. Hehehe...Yang penting kena pandai pilih barang yang berkualiti disamping murah. Jangan tak tau barang baby juga mahal tau. Cuba bayangkan shopping baju baby beberapa pasang je dah beratus. Duit macam air jer mengalir.

Saya banyak beli baju, mitten & booties, blanket, napkin, baby towel, toiletries. Barang untuk breastfeeding saya mcam nak beli online saja sebab harga online lebih murah compare beli kat kedai. Masih banayk yang nak kena beli so masih ada masa 3 bulan lagi, Insyallah saya akan beli semua barang before masuk bulan ke 8. Sebab saya takut saya dah tak larat sangat nak berjalan time tue, sebab sekarang nie pun saya dah cepat letih dan lenguh bla berjalan lama-lama. Hehehe..

P/S: Sangat mengidam nak beli breastpump Medela Freestyle tapi mahal la. Masih tak mampu bagi saya yang masih banyk barang lain nak beli. Huhuhu, sesapa hadiahkanlah..Hehehe

Thursday, March 24, 2011

Kita Tak Tahu Hati Manusia

Cerita perihal hati manusia, kita tak kan dapat teka apa yang ada dalam hati seseorang. Sedangkan hati suami yang menjadi peneman tidur dan hidup sendiri pun tak mampu kita nak teka apa yang tersirat. Kenapa saya bercerita pasal hati hari nie. Biasa la, kadang-kadang  kita akan berdepan dengan situasi yang akan membuat kita sering tertanya-tanya berkenaan hati seseorang.

Apa salah kita jika orang buat bodoh jer dengan kita. Kita bercakap pun macam tak nak layan. Adakah kita telah menyakitkan hati orang tersebut @ orang tue tak suka dengan kita. Payah-payah. Kadang-kadang malas nak amik pusing hal-hal yang nampak remeh yela saya masih ada banyak benda lain yang nak difikirkan tapi bila dibiarkan lama-lama akan menjadi luka yang semakin bernanah plak. Bak kata pepatah ditelan mati emak diluah mati bapak.

Perubahan seseorang mesti ada sebab kan. Yela selama nie jika kita boleh bergelak, berkongsi cerita, bertepuk tampar tapi bila tiba-tiba jadi sunyi without any words, something wrong with it. Saya bukan orang yang suka direct jer nak p tanya kat seseorang apa masalah, saya nie bila dah saya cuba bercakap, cuba layan jer the situation, tapi sampai satu tahap kalau orang still wat tak tau juga i'm fed up ok. Kalau saya ada wat salah bagitau la kan, xde la saya tertanya-tanya. Kenapa dengna orang lain leh jer bercakap tapi not with me. Pelik kan. Nampak sangat ada sesuatu yang disimpan dalam hati tentang saya. Saya tau saya pun kadang-kadang bad mood juga. Ada juga tiba-tiba datang angin tak nak sembang dengan sesapa tapi takde la lama. Pastu 2 3 hari saya da ok. Leh balik gelak-gelak n pergi cakap dengan mereka.

Mungkin ini juga balasan kut, sebab pernah buat kat orang macam tue. Tapi kalau kita dah cuba bercakap berkali-kali tapi still juga dilayan endah tak endah jadi malas dah nak amik pusing. So, biarkan kan jela. Kalau rasa perlu cakap kalau tak perlu just duduk diam-diam kat tempat dan buat kerja masing-masing. Walaupun hati nie kadang-kadang sakit n nak tau benda yang sebenar. 

From now, saya pun bertekad tak nak dah bad mood tak tentu pasal. Taknak juga sakitkan hati orang. Taknak juga buat muka sebab saya suka buat muka bila marah atau tak suka dengan sesuatu. Sebab bila dah kena sendiri kat batang hidung baru kita tau perasaan orang lain bila kita buat macam tue kan. I want to b happy always, insyallah. Kepada mereka yang pernah saya sakitkan secara sengaja @ tidak maafkan saya seorang insan yang selalu membuat kesilapan ini.

Tuesday, March 22, 2011

SPM Result

Hari nie semua pelajar2 yang menduduki SPM exam last year akan tau la diaorang punya result. Including my youngest brother. Tak tau la dia akan dapat berapa A.. Dia nie seminggu nak exam baru nak p tution.. Hahaha, lawak kan.. Suka study last minute. Pastu selalu jer, nak suruhkan mak kejut kul 2 @ 3 pagi tapi tak penah bangun pun..

Just wish him good luck. Tak kisah la dapat berapa A pun (walaupun dia pernah cakap nak lawan adik perempuan saya yang dapat 10A tue) janji semua lulus dan mudah-mudahan dapat sambung belajar lagi.

Saya punya result dulu pun biasa jer. Nasib baik dapat masuk universiti gak. Hehehehe.. Tue la hati nie nak sanagt sambung belajar lagi. Mmg ada keinginan sangat, tapi sekarang nie macam tak terdaya plak. Dengan nak ada baby lagi. Insyallah, jika dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki nak juga sambung belajar. 

Kepada adik2 di luar sana belajar la selagi boleh. Bak kata Nabi SAW kita tuntutlah ilmu sampai ke negeri China. Ilmu tue penting. Jika ada ilmu jangan plak meyombong diri @ angkuh sebab kita belum tahu lagi macam mana lagi nasib kita di masa depan. Kadang2 belajar tinggi pun hidup tetap tak berjaya. Ada juga yang belajar rendah tapi boleh berjaya dalam hidup. Semuanya bergantung kepada nawaitu kita dan yang pebting juga usaha.

P/S: Good luck semua yang amik result hari  nie

Monday, March 21, 2011

Misi Mencantikkan Gigi

Hari nie saya ada appointment dengan doktor gigi. Bagi wanita yang mengandung mereka akan memeriksa gigi untuk pastikan gigi yang bermasalah untuk rawatan lanjut. Tak terkecuali la dengan saya. Sebelum pregnant memamg saya dah buat appointment dengan dentist nak tambal gigi saya yang berlubang, tapi klinik tue syorkan saya buat di klinik kerajaan sebab i'm pregnant jadi diorang takut anything happen.
 
 

So, after almost 6 months baru la saya sempat pergi tampal gigi yang berlubang tue. Hahaha, saya suka nak tampal tapi agak takut sebab dah lama giler tak jumpa dentist. Last dulu pun time sekolah rendah. Bila pergi tadi dia cakap tak leh nak tampal plak sebab my gusi merah jadi dia takut sakit so doktor just nak cuci aje my gigi. Wah, dah lama sebenarnya nak cuci gigi nie tapi tak kesampaian juga baru hari nie sempat. Sampai kat klinik dalam kul 9.30. Nasib baik tak ramai patient, tunggu dalam 2 org pastu saya punya giliran. Nasib baik doktor tue baik. Sebab dah lama tak cuci gigi dan keadaan perut yang semakin membesar buat saya tak berapa selesa. Yela kena baring dengan mulut ternganga sampai saya tertelan n termuntah air yang dia gunakan. Dah beberapa minit baru rasa ok sikit. Hehehe, malu kat nurse n doktor tue. Nasib baik diaorang ok jer. Lebih kurang setengah jam siap la..Tadaa, gigi dah di cuci nampak berseri-seri jer.Hehehe

Sewaktu mengandung gigi dan gusi akan menjadi lebih sensitif kepada kuman dan boleh menyebabkan gingivitis iaitu peningkatan kandungan hormon yang boleh memburukkan tindak balas plak di dalam mulut. Ini boleh menyebabkan bengkak, pendarahan, kemerahan dan keradangan kepada gusi. Sewaktu mengandung juga gigi juga akan mudah terasa sakit. Jadi sentiasalah gosok gigi anda dengan cara yang betul bagi mengelakkan kerosakkan dan pengumpulan plak pada gigi anda. Barulah dapat memberi senyuman yang menawan..Hehehehe..

Gigi yang cantik ehsan Google

Tak sabar nak tunggu hari Khamis plak nak gi check baby. Hopefully, dis time my baby can show of his gender. Hehehe..



Sunday, March 20, 2011

Cuti Minggu

Macam mana dengan cuti anda semua.. Bershopping kah anda? Menonton movie? Ker lepak2 di tepi pantai memadu asmara dengan sang teruna/dara? Ha, jangan plak difikir tentang perkara terlarang yer, maksud saya berbual sambil makan ais kacang ker, rojak, jajan di tepi pantai. Kan best tue..
Teringat plak zaman sebelum berkahwin, tiap2 minggu mesti melepak kat Queensbay tengok bebudak main layang2 sambil makan laksa n cendol..Nyum2, sedap dan nyaman je di tiup angin laut. Hehehe.. Sekarang nie dah jarang la nak lepak2 macam tue. Banyak tul benba @ rancangan nak buat hujung minggu. Pernah 1 bulan tue tak duduk umah langsung, asyik p makan kenduri je. Biasa la kan bila dah berdua nie balik umah mertua, g umah sedara, balik kampung kat Pantai Remis lagi.. Huh, penat gak tapi kdg2 best. Hehehe

Macam semalam lepak kat umah MIL saya.. Dah la banagun lewat pastu pas lunch boleh lagi tidur.. Hahahaha.. Sungguh kurang sopan menantu ini kan.. Hehehe..Mlm sebelum celebrate my Hubby punya birthday. Pegi makan ngan family hubby saya. As usual saya selalu tiada mood untuk snap gambar time tue.Hehehe.. Cian to my sister in law ehda sebab dia tak leh join sbb ada kat N9.. Takpe nanti 30/3 kita wat mkn2 lagi yer... Kek kat bawah nie untuk ehda yer..Tapi lah tgk jer la..Hehehe
Thank you to kak linda from kaori sbb kek yang sedap n comel nie.. Nie jer yang saya bagi kat My Hubby for his bzday..

Friday, March 18, 2011

Happy Birthday To My Hubby

Happy Birthday to my Hubby yang tercinta.. 
 
 
 
Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki yer.. Semoga kita sentiasa berbahagia hingga ke akhir hayat dan berjaya dalam menempuhi kehidupan yang mendatang.

Semoga kita akan menjadi parent yang baik untuk our baby...

Love you so till the end of my life....Mmmmmmuuuuuaaahhhhhh

Mr. Hubby tersayang...Love You..


P/S: Masih terpikir nak bagi hadiah apa......




Wednesday, February 23, 2011

Second Checkout

Assalamualaikum semua.. Apa khabar? Moga2 sentiasa sihat yer. Sekarang nie kan cuaca tak brape menentu jap panas jap hujan so senang sangat nak jatuh sakit. Jangan lupa amalkan banyak minum air masak tau..

Saya pun dah berapa hari asyik batuk jer.. Tak henti-henti. Nak makan ubat pun tak boleh, minum air masak jer. Any petua nak hilangkan batuk tak? Hehehe. Actually nak story pasal my 2nd checkout semlam. Alhamdullilah, everything is ok. Baby n mommy dua2 sihat. Cuma saya mengalami peningkatan berat badan la.. Nurse ckp peningkatan yang normal adalah 0.5kg-2kg only 4 1 month. Tapi saya punya berat dah naik 2.8kg for this month.

Huhuhu..semakin berat la saya..

Nurse siap pesan jgn mkn nasi mlm2 nanti berat lagi naik bukan mommy jer yang akan jadi besar, baby pun akan jadi sgt besar. Kalau dah besar sgt mesti susah nak bersalin kan. Hehehe, ingat time pregnant nie leh mkn jer rupa2nya kena diet juga la.. So saya kena diet. Tak leh mkn lwt2, mkn nasi yang byk, maknan berlemak dan bergoreng. Tapi semua tue yang sedap..Huhuhu

Diet,diet,diet

Pasnie makan sayur jer la..Hehehe.. Semalam 1st time juga saya dah boleh dengar denyutan jantung my baby. So excited bila dapat dengar. Kena tunggu 1 month lagi plak untuk checkout.


Sunday, February 13, 2011

Saya Pun Nak Juga...

Assalamualaikum.... Hai semua...

Sesangat lama kan saya tak bercerita di sini.. Sebenarnya ada entry pasal cuti Chinese New Year baru-baru nie yang nak diceritakan tapi tak sempat nak tulis kat sini.. Biasalah didi nie yang kdg2 ada mood kdg2 takde mood.. Lgpun saya lpa la nak bawa camera saya nak upload gmbr.. Tak best plak bercerita bagai nak rak tapi takde gambar walaupun bukan byk sangat gmbar yang saya ambil pun.. Hehehe...

Bercerita tentang camera nie, adik saya dah buat saya jeles dgn dia. Semalam saya sempat balik ke kampung sekejap. My mum dari minggu lepas duk call tanya bila nak balik kampung. Kat my kg sekarang nie musim durian. Saya nie bukanlah peminat durian walaupun abah ada dusun durian. Kdg2 ada depan mata pun tak makan. Mungkin time kecik2 dulu dah puas makan so bila dah besar nie kalau musim durian oarng duk bercerita nak p makan durian saya buat dek jer.

Tekak nie dah tak lalu dah kdg2 sampai bau pun boleh pening. Odw sampai umh mmg tak byk org yang berniaga durian lagi. Kiranya durian baru start luruh la ne. Bagi yang luruh awal nie mmg untung sbb harga akan mahal dan tinggi lagi. Tunggu time durian duk bersepah masa tue 1 raga yang besar nak dapat RM20 pun susah tau. 

Tapi my abah jual muah jer.. Sekilo RM5 @ RM4 jer... Ha, murah tue.. Tempat lain RM6 ke atas tau..Hehehe.. Singgah kat kedai abah jual durian jap, saya sempat makan seulas. Tak boleh nak makan byk2 time cuaca panas dan tak menentu nie. Pas tue abah suruh bawa balik umh, penuh bonet kereta sampai pening saya duk dalam kereta.

King of The Fruit - Ehsan Google

Sampai umah adik saya telah membuatkan saya jeles dengan dia.. Dia dah beli camera baru..Wawawawa, nak juga. Budak seorang nie mmg hampeh tau suka beli barang diam2 pastu tadaa, aku da nie.. Benci tau.. Nak juga D90 tue.. Huhuhu


My wishlist....Huhuhu

Tapi masalahnya saya ada ker duit ribu raban nak beli? Wawawa, xde la.. Saya sekarang sedang gigih simpan duit nak beli barang baby tau. Jeling kat En. Suami, dia kata kalau nak beli guna duit sendiri yer..Huhuhu, gamaknya kena simpan duit juga la nie.. Takpe2, insyallah saya akan beli juga satu hari nanti. Mira just wait n see ok.. :(

P/S: Congratulations 2 my frenz coz she mom 2 b now just like me. Hehehe, best giler sbb kami keje sama, pastu rumah dia tingkat bawah n me tingkat 2 ats dia. Nanti anak2 kita leh jadi kawan kan.. Hehehe

Monday, January 31, 2011

Saya Yang Malas

Malas...

Satu penyakit dlm diri manusia yang susah nak dihindari.. Dua tiga menjak nie, saya dah berada dlm zon malas yang kritikal. Nak buat pe pun malas. Aduh, kenapa macam nie yer. Hari nie pun still rasa malas tapi kurang la sikit sebab boleh update blog dah.. Lambatnya rasa waktu berputar, sebab tak sabar2 nak bercuti Chinese New Year nie.

Any idea nak ke mana cuti  nie? Huhuhu, rasa malas nak berjalan2 terutama long journey. Lagi better duk rumah, makan, tido, tengok tv, layan mikey, shoppping dan layan anak jiran yang super duper cute + tembam ( geram jer teringat budak comel seorang nie )...

Mikey yg suka tido merata tempat..:)

Kat tempat mkn pun dia leh tido..ish2

Syoknya landing di sini

Anak jiranku yang begitu tembam..Selalu cubit pipi dia..Geram..
Geramnya.....Errrr...

Monday, January 24, 2011

I Hate Annoying Person

It's i'm bad.. But believe me i really hate annoying person.. Sorry to say but it's the true. 

Sometimes i try my best to not hate people, but we can't stop pretend like nothing happen or ignore our feeling to somebody. Sometimes i try my best to talk or not think too much about that but i can't. Ya Allah, please forgive me and so with the person. Do know why i have this feeling.
So, people out there don't b like me ok. It not good 2 have feeling like but i'm just a human, tak lari dari dosa kan. Huhuhu, please la person2 yg alwaz make me feel so annoying stop act like dat. Example person dat annoying me....... i think i don't have to tell la. What if the person read and suddenly sentap, wah payah tue.
Is't annoying is same with busy body? Watever la, for me both i don't like. Whether you annoying me or my close one i also cannot accept. Sorry...

So sorry to who i hurt before this...

Sunday, January 16, 2011

Finallly Happy Ending

Very excited nak tunggu hari nie, bcoz say tak sabar nak tengok final episode of Secret Garden..Xoxoxo..
Hahaha, so excited nak tengok ending story tue.. Akhirnya happy ending..Walaupun dah boleh agak mesti la hepi ending kan...Tapi, saya suka..Hehehe..

Gigih tau dari pagi tadi sambil buat kerja sambil download episode 19 & 20. Wahahaha, nampak sangat saya seorang pekerja yang sambil menyelam minum air..Hehehe..Bukan selalu pun kan..
Kepada sesapa yang rasa nak tengok cerita korea sekarang nie saya syorkan cerita Secret Garden..Best tau..
 Antara sedutan dari episode last..Xoxoxo





Both of them look so cute kan...hehehehe.....I like..Thumbs up..